Drycker

Var nyfiken och fråga mycket!

Bälga inte i dig ölet – smaka! Jämför smaker, sorter och typer!

Öl delas normalt in i två huvudkategorier med hänsyn till tillverkningsförfarandet, under- eller överjästa öl. Den vanligaste metoden är underjäsning, där jästen sjunker till karets botten efter avslutad jäsning. Vid överjäsning används en jäst som ligger kvar på ytan när jäsningen är klar. Inom dessa två kategorier återfinns följande ölsorter av varierande smak och karaktär (se nedanför).

Generellt bör överjästa öl serveras med temperaturer från 10-14 grader celsius till rumstemperatur, beroende på märke och personlig smak. Underjästa öl bör i allmänhet serveras svalare, 8-10 grader celsius. Riktigt smakrika och underjästa öl kan serveras en aning varmare.

Ale

Ett överjäst öl med varierande färg från ljusbrunt till kopparbrunt. Smaken är oftast fruktig. Ale är ett typiskt engelskt öl, men tillverkas också i bl.a. i Belgien.

Alt

Ett överjäst öl från Dusseldorf-regionen i Tyskland. Det är ett fylligt kopparfärgat öl med en lätt rostad karaktär.

Munchner

Ett underjäst öl med ursprung i tyska Bayern. Ölet är halvmörkt med en lätt rostad karaktär.

Gueuze

Ett spontanjäst veteöl från Belgien. Ingen jäst tillsätts, istället startas jästprocessen med hjälp av jäspartiklar som finns naturligt i luften.

Lager

Samlingsnamnet för samtliga underjästa öl. I Sverige står lager ofta för ett ljust öl med mild humlesmak. Med andra ord ett lättdrucket öl.

Porter

Porter är överjäst, nästan svart med en utpräglad rostad smak. Porter finns i både söta och torra varianter.

Pils

Ett underjäst, ljust öl med stor beska. Världens första Pils tillverkades i Pilsen i Tjeckien och finns än idag, känd som Pilsner Urquell.

Stout

Påminner om porter men är kraftigare i karaktären. Den mest kända stouten är Guiness, från Irland. Ett överjäst, nästan svart öl. Smaken är kraftigt rostad, torr och rejält besk.

Veteöl

Överjästa öl där kornet till viss del byts ut mot vete. Det finns ljusa, mörka, klara och grumliga veteöl.